torstai 14. marraskuuta 2024

Tekoälyn ihanuuksia

Kuvassa on kaksi algoritmia. Ne ovat vastuussa Myanmarin kansanmurhasta?

 Kokeilin tekoälyä ensimmäisen kerran, kun se tuli Microsoftin selaimen yhteyteen. Pyysin ohjelmaa neuvomaan, miten saisin houkuteltua vaimon lähtemään kanssani mökille. Ohjelma tarjosi tekstiä, jossa kehuttiin mökkeilyn hyviä puolia. Sitten se alkoi neuvoa, että vaimo voisi pukea bikinit päälleen ja mennä ulos aurinkoa ottamaan. Samalla kaikki sen esittämä hävisi ja tekoäly kertoi, että se ei enää voi jatkaa. Ajatus vaimostani bikineissä oli siis liian väkevä näky sille? Pitäisikö nyt loukkaantua moisesta ja vetää Microsoft oikeuteen?

Olen jatkanut tekoälyn tuotoksiin tutustumista lähinnä erilaisten kuvageneraattoreiden avulla. Microsoftin Create on ilmainen sovellus ja sitä voi käyttää suomen kielellä. Edellinen esimerkkini todistaa, että se on perin arka uskaltautumaan joillekin alueille. Trumpin kuvaa se kieltäytyi piirtämästä. Sean Connerykin on sille liikaa. Mac-koneissa pyörivä ilmainen Draw Things piirsi molemmat. Mutta sekään ei suostunut esittämään arabinaista ilman hijabia. Kun pyysin piirtämään musliminaisen tukka näkyvissä, niin jonkinlaisen huivin ohjelma aina päähän tälläsi. Tukkaa pilkisti esiin muutamia kiehkuroita.

Kokonaan toinen on YouTuben ja TikTokin kaltaisten ohjelmien asenne. Harari kertoo Nexus-kirjassaan, että tämänkaltaiset liikeyritykset haluavat yhä enemmän ja enemmän käyttäjiä eivätkä piittaa moraalisista arvoista. Kun 2012 käyttäjät katsoivat YouTubesta videoita 100 miljoonaa tuntia joka päivä. Se ei riittänyt. Yrityksen johtajat halusivat miljardi tuntia. Tubettajat huomasivat, että kun he postasivat mahdollisimman törkeän ja valheellisen videon, ohjelma suositteli sitä muille käyttäjille varmemmin, kuin kilttiä ja sävyisää tosiasoihin perustuvaa videota. Suosio tuo tubettajille lisää rahaa, joten siitä alkoi salaliittoteorioitten suosio. Yotube täyttyi valheellisesta roskasta. Niitä katsottiin miljardi tuntia päivässä 2016. Esimerkiksi Brasiliassa Jordy-niminen kaveri syötti kiihkoa lietsovia videoita verkkoon. Opettajat muka olivat salaliitossa lasten aivopesun merkeissä ja konservatiiviisia oppilaita vainoamassa. Valheet palkittiin paikalla Brasilian edustajain huoneessa.

Kiltit ja asialliset ovat liian vaisuja eikä heidän sanansa kuulu. Totuudella ei sosiaalisen median alustoilla saa suurta suosiota.

Olen aina uskonut, että buddhalaisuus ovat maalman rauhanomaisin uskonto. Myanmarissa he kävivät siellä asuvien muslimien kimppuun. Alkoi kansanmurha, josa rohingyalaisia tapettiin, raiskattiin ja ajettiin pois maasta. Myanmarilaisia kiihotettiin heitä vastaan Facebookin avulla. Sen algoritmit tykkäävät enemmän vihasta kuin rakkaudesta.

Asiasta kirjoitti burmalaisamerikkalainen Pwint Htun: “ Ajattelin ennen, että sosiaalinen media voisi lisätä ihmisten tietoisuutta ja levittää yhteisen ihmisyyden näköalaa miljardien ihmisten keskinäisessä yhteydessä olevien etuotsalohkojen avulla. Tajuan nyt, ettei sosiaalisen median yhtiöillä ole yllykettä yhdistää etuotsalohkoja. Niillä on yllykse luoda yhdistetty limbinen järjestelmä, mikä on ihmiskunnalle paljon vaarallisempaa.” 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti